Amikor egy nyelvet tanulsz, érdemes a célkultúrát is jobban megismerni, így amikor meglátogatod az országot, tudod mit érdemes megnézni, megkóstolni, kipróbálni.
A karácsonyi szokások rengeteg ilyen „kulturális adalékot” kínálnak, különös tekintettel az ételekre. Sok esetben nincs teljesen pontos, magyar megfelelője az egyes fogásoknak, ezért is érdemes ezeknek utánanézni, és megtanulni a neveiket.
Mivel lengyelt tanulok, az ünnepek alatt összegyűjtöttem a tradicionális, lengyel karácsonyi ételeket.
Lengyelországban hagyományosan legalább 12 fogásból kell állnia a szentesti vacsorának, ami a 12 tanítványt jelképezi. A legnépszerűbb fogások és lengyel neveik:
1. Erdei gombaleves – zupa grzybowa
2. Céklaleves – barszcz czerwony
3. Kompót (alma, körte, szilva, kajszibarack) – kompot
4. Pierogi
Nem tudom, mi lenne a legjobb magyar megfelelője ennek az ételnek. Külföldiek számára talán ez a legismertebb lengyel étel. A kezdőképen ezt láthatjátok. Édes (túrós) és fűszeres (káposztás, gombás) ízesítésekkel is készítik, én ez utóbbit jobban szeretem. Először kifőzik, utána megpirítják serpenyőn, így még finomabb! 🙂
5. Rántott ponty – karp
6. Görög hal – ryba po grecku
7. Hering (különböző szószokban, a halat ugyanígy hívják)
8. Savanyúkáposzta babbal és gombával – kapusta z grzybami i grochem
9. Bab – fasola
10. Mákos tészta – makielki
11. Rántott palacsinta káposztás-gombás töltelékkel – krokiety
12. Mézeskalács – piernik
13. Mákos bejgli – makowiec
Gyűjtsd össze Te is a hagyományos ételek neveit, azon a nyelven, amit tanulsz! Ha megvan a lista, csinálj egy Quizlet szószedetet képekkel, és tanuld meg őket!
Ha még jobban bele akarod helyezni magad a célnyelvi kultúrába, készítsd el az egyik fogást! 🙂