Amikor egy nyelvet tanulsz, érdemes a célkultúrát is jobban megismerni, így amikor meglátogatod az országot, tudod mit érdemes megnézni, megkóstolni, kipróbálni.

A karácsonyi szokások rengeteg ilyen „kulturális adalékot” kínálnak, különös tekintettel az ételekre. Sok esetben nincs teljesen pontos, magyar megfelelője az egyes fogásoknak, ezért is érdemes ezeknek utánanézni, és megtanulni a neveiket.

Mivel lengyelt tanulok, az ünnepek alatt összegyűjtöttem a tradicionális, lengyel karácsonyi ételeket.

Lengyelországban hagyományosan legalább 12 fogásból kell állnia a szentesti vacsorának, ami a 12 tanítványt jelképezi. A legnépszerűbb fogások és lengyel neveik:

1. Erdei gombaleves – zupa grzybowa

2. Céklaleves – barszcz czerwony

3. Kompót (alma, körte, szilva, kajszibarack) – kompot

4. Pierogi

Nem tudom, mi lenne a legjobb magyar megfelelője ennek az ételnek. Külföldiek számára talán ez a legismertebb lengyel étel. A kezdőképen ezt láthatjátok. Édes (túrós) és fűszeres (káposztás, gombás) ízesítésekkel is készítik, én ez utóbbit jobban szeretem. Először kifőzik, utána megpirítják serpenyőn, így még finomabb! 🙂

5. Rántott ponty – karp

6. Görög hal – ryba po grecku

7. Hering (különböző szószokban, a halat ugyanígy hívják)

8. Savanyúkáposzta babbal és gombával – kapusta z grzybami i grochem

9. Bab – fasola

10. Mákos tészta – makielki

11. Rántott palacsinta káposztás-gombás töltelékkel – krokiety

12. Mézeskalács – piernik

13. Mákos bejgli – makowiec

Gyűjtsd össze Te is a hagyományos ételek neveit, azon a nyelven, amit tanulsz! Ha megvan a lista, csinálj egy Quizlet szószedetet képekkel, és tanuld meg őket!

Ha még jobban bele akarod helyezni magad a célnyelvi kultúrába, készítsd el az egyik fogást! 🙂