Azt nagyjából mindenki tudja, hogy egy idegen nyelv elsajátítása milyen előnyökkel jár a munkaerőpiacon. Ebben a posztban 4 további okot szeretnék említeni, ami miatt érdemes nyelvet tanulni.

Az adott nyelv logikájának elsajátítása

Minden nyelv más, és minden nyelvnek megvan a maga logikája, szokták mondani. A magyar nyelv például egységben szereti szemlélni a dolgokat, és ez a nyelvben is megmutatkozik. Magyarban azt mondjuk: két kezem van (tehát nem kezeim, egy egységként tekintünk a kezeinkre). Viszont angolban, ellentétben a magyarral, kitesszük a többes számot: I have two hands.

Ha idegen nyelvet tanulsz, egy idő után ráérzel az adott nyelvnek a logikájára, és ezáltal új nézőpontokkal gazdagodsz. Ahogy a régi közmondás tartja: „Ahány nyelvet ismersz, annyi ember vagy.”

Agytorna

A nyelvtanulás a memóriafejlesztés egyik legjobb módja. Amikor elkezdtem lengyelt tanulni, hihetetlen nehéz volt megjegyeznem a szavakat, a sok mássalhangzó miatt. Igaz, hogy még mindig sokat küszködök ezzel a problémával, de már határozottan könnyebb, mint az elején. Másik megfigyelésem, hogy mióta lengyelt tanulok, sokkal könnyebben memorizálok más idegen nyelvű szavakat is.

Tájékozódás, hírfogyasztás

Ha legalább középszinten megtanulsz egy nyelvet, megnyílnak előtted a külföldi hírportálok, szakkönyvek, újságok is. Ez azt jelenti, hogy sokkal tájékozottabb leszel, több nézőpontot megismerhetsz.

Szervezettség, új készségek

Egy nyelv tanulása közben olyan készségeidet is fejlesztheted, amik az élet egyéb területein is hasznosak. Szervezettebb leszel, jobban be tudod osztani az idődet, valamint a nyelvtanulás során kitapasztalt tanulási módszereket más tantárgyak tanulásánál is jól tudod kamatoztatni.