Ha külföldi munkát vállalsz vagy olyan munkára pályázol, ahol szükség van az idegennyelv-tudásodra, könnyen elképzelhető, hogy egy idegen nyelvű önéletrajzot is kérnek tőled (a legtöbb esetben angolul kell elkészítened a művet).

A mai bejegyzésben néhány egyszerű tippet szeretnék adni Nektek, ami segíthet elkezdeni az önéletrajz írását. (Tapasztalataim szerint sokszor ez a bizonyos kezdés jelenti a legnehezebb feladatot.)

Azt javaslom, minden egyes jelentkezésnél alakítsd át a már meglévő önéletrajzodat az adott cég igényeinek és elvárásainak megfelelően. Tudom, hogy ez rengeteg időt emészt fel, főleg, ha először írsz önéletrajzot idegen nyelven. Tekints úgy az erre fordított energiára mint hasznos nyelvgyakorlási feladatra!

Ahogy már az elején említettem, az önéletrajzodat nagy valószínűséggel angolul kell majd megírnod. Ez olyan szempontból szerencsés helyzet, hogy sok hasznos és megbízható kiegészítőanyag áll rendelkezésünkre. Biztos vagyok benne, hogy más nyelveken is elérhetőek ilyen minták, weboldalak, de talán nem akkora számban, mint az angol esetében. Mivel eredetileg angoltanár vagyok, itt most az angol anyagokra koncentrálunk.

Grammarly blog

Ha még soha életedben nem írtál önéletrajzot, kiindulópontnak ajánlom a Grammarly blogját, ahol sok hasznos nyelvi és tartalmi információt lehet találni önéletrajz („résumé”) témakörben, és ezen kívül bármilyen munkával kapcsolatos nyelvi kérdés kapcsán bátran támaszkodhatunk rájuk. A leírások általában rövidek és célratörőek, sok hasznos kifejezéssel, példamondattal. A munkám során sokszor kell leveleznem külföldiekkel (általában angolokkal), és nem egyszer ezen az oldalon találtam meg azt a legfrappánsabb kifejezést, amire épp szükségem volt.

Itt egy hasznos bejegyzés a CV íráshoz:

https://www.grammarly.com/blog/the-essential-resume-template/

British Council gyakorlófeladatok és minták

A másik oldal, ahol sok kifejezést és példamondatot tudsz megismerni és begyakorolni, az a British Council honlapja:

https://learnenglish.britishcouncil.org/skills/writing/upper-intermediate-b2/a-cv

A fenti linkre kattintva mintaönéletrajzot, felkészítő és ellenőrző feladatokat, sőt még tippeket is találhatsz az angol nyelvű önéletrajzod elkészítéséhez.

A legjobb gyakorlás egy-egy sablonmondat kiragadása és átalakítása a megfelelő szavak kicserélésével. A lenti mondat második felébe például bármit behelyettesíthetsz:

I have developed advanced knowledge of a range of social media platforms and digital marketing tools.

I have developed advanced knowledge of (…)

Az első egy-két alkalommal ezeket a mondatokat még vissza kell majd nézned, de utána már beépülnek az aktív szókincsedbe, és bármikor tudod őket használni!

Europass önéletrajz idegen nyelven

Ha még mindig bizonytalan vagy, hogy állj neki az idegen nyelvű önéletrajzod megírásához, nagyban meg tudja könnyíteni a dolgodat a Europass oldal.

A honlapon való regisztrációt követően lépésről lépésre haladhatsz a tökéletes önéletrajz elkészítése felé.

A Europass szerkesztőfelületét itt érheted el: Hozza létre Europass önéletrajzát | Europass

A legelején alapvetően 3 fő lehetőség közül választhatsz. Elkészítheted az önéletrajzod 1) a profilod alapján (ki tudod választani azokat az adatokat a profilodból, amikre szükséged van) 2) importálhatsz egy már meglévő, régebbi önéletrajzot, majd azt átszerkesztheted 3) készíthetsz egy teljesen új önéletrajzot is.

Az oldal beállított nyelvének megfelelő helyesírás-ellenőrző is a segítségedre van, így biztos nem lesz elütés vagy helyesírási hiba az önéletrajzodban.

A folyamat végén különböző dizájnok közül válogathatsz, az ízlésednek megfelelően. Alapvetően mindegyik minta letisztult, igényes.

Az egyes adatok kitöltésénél érdemes tömörségre és egyszerűségre törekedni. Itt is nagyon jól használhatók a korábban említett oldalakon begyakorolt szavak és kifejezések!

Plusz segítség

Példaként szeretném megmutatni Nektek az angol önéletrajzomat, amit szintén a Europass segítségével készítettem. Ha láttok egy-egy szót, kifejezést, ami a Ti önéletrajzotokban is jól mutathat, bátran használjátok! 🙂

mihaly_kontos_cv

Ha végigmentél ezeken a lépcsőkön és már csak egy plusz átnézésre van szükséged, kérdezz a komment szekcióban, vagy küldd el nyugodtan az angol nyelvű önéletrajzodat, és átnézem Neked! 😉