Nyelvtani szabályok szerepe.

A nyelvtant, illetve annak a nyelvtanulásban és nyelvoktatásban betöltött szerepét, még mindig sok vita veszi körül. Ezekről a vitákról könyvet lehetne írni, de ettől most megkíméllek Titeket. Jöjjön néhány gyakorlati nyelvtanos tipp.

Induljunk ki abból, hogy ma a legtöbb nyelvtanuló beszélni akar. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a 21. században a szóbeli kommunikáción van a hangsúly a mindennapokban, az írásbeli kommunikáció, a korábbi századokhoz képest, háttérbe szorult. Ezt azért fontos tisztázni, mert az írásbeli kommunikáció során a nyelvtan erősebb szerepet játszik. Gondolj csak bele, hogy amikor egy levelet írsz, sokkal jobban odafigyelsz arra, hogy a mondataid nyelvtanilag „helyesek” legyenek. Viszont beszéd közben, egy hétköznapi szituációban, nincs idő arra, hogy minden szót átgondolj, mert minden gyorsan történik. Nincs ez másképp az anyanyelved esetében sem. Teljesen természetes dolog, hogy beszéd közben több „hibát” vétünk, de a legtöbb esetben ez nem akadályozza meg a másikat abban, hogy megértse, amit mondani szeretnénk.

A fentiekből az következik, hogy ma a nyelvtan kisebb szerepet játszik a nyelvoktatásban, mint régen. Ha valamilyen vizsgára vagy érettségire készülsz, akkor egy nyelvtani rendszerezés valószínűleg elengedhetetlen, de a legtöbb nyelvvizsgán már nincs külön nyelvtanos teszt. Ez is azt mutatja, hogy a nyelvtan szerepe már nem annyira központi, mint régen.

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a nyelvtan teljesesen felesleges, kidobnivaló kacat. A nyelvtan egy fontos eszköz, ami segít kifejezni a gondolatainkat. A nyelvtanulótól és a nyelvtanulás céljától függ, hogy mi a jó megközelítés. Én ha egy idegen nyelvet tanulok, szeretem rendszerben látni a nyelvtani szabályokat, de olyan nyelvtanulót is ismerek, akit ez egyáltalán nem érdekel.

GYAKORLATI TIPPEK

TIPP 1: A nyelvtani szabályok fontosak, de ne engedd, hogy gúzsba kössenek! Én pont így jártam, amikor először franciát tanultam. Állandóan a szabályokon forgott az agyam, és egyszerűen nem tudtam megszólalni!

Amikor beszélgetsz valakivel idegen nyelven, figyelj arra, amit mond, és ne arra gondolj, hogy mit fogsz válaszolni, milyen nyelvtant fogsz használni, stb.

TIPP 2: A nyelvtani szabályokat egyszer érdemes átnézni és tudatosítani, de természetesen mindig az adott nyelvtani szerkezet használatán van a hangsúly.

TIPP 3: Miután megértettél egy nyelvtani szerkezetet, tartsd nyitva a füled és a szemed tévénézés közben! Próbálj meg minél több példát találni a tanult szerkezetre, és ha kell, nézd meg újra a szabályt!

TIPP 4: Kapcsold össze a szókincsfejlesztést és a nyelvtani gyakorlást! Használd egyszerre az új nyelvtant és az új szavakat a példamondataidban!

TIPP 5: Az angol nyelv esetében viszonylag egyszerű nyelvtannal egész komplex dolgokat ki tudunk fejezni, de ez nem minden nyelv esetében van így. A magyarban és a lengyelben például már egy egyszerűbb dolog kifejezéséhez is összetett nyelvtanra van szükségünk. Ha Te is ilyen nyelvet tanulsz, ez ne vegye el a kedved! Szorgalommal és kitartással itt is megjön a siker, csak lehet, hogy több idő kell hozzá.