4 sorozat nyelvtanuláshoz, különböző témakörökben

4 témakör és 4 sorozat nyelvtanuláshoz. Az alábbi sorozatok eredeti nyelve angol, így elsősorban angolul tanulóknak ajánlom őket. A sorozatok segítségével egy-egy speciális témakör szókincsét ismételheted át, sajátíthatod el.

Devs

Egy fizikus tanítványom ajánlotta ezt az HBO sorozatot, fizikusokról és egy nagy teljesítményű kvantumszámítógépről szól (a fenti képen azt láthatjátok, hogy néz ki egy ilyen masina). A számítógép segítségével a kutatók a múltba és a jövőbe is képesek látni. A történetben természettudományos és filozófiai kérdések ötvöződnek. A sorozat fő kérdése, hogy létezik-e szabad akarat? Tudom, hogy ez első hallásra elég elvontnak tűnik, de átlag halandók számára is érthető és jól követhető a cselekmény. Nyelvtanulóknak különösen hasznos lehet, kiváltképpen ha a jövőről kell beszélgetned a nyelvvizsgán! Mivel a téma és a szókincs elég komplex, olyan nyelvtanulóknak ajánlanám, akik már legalább B1 szinten vannak, vagy akár már meg is van a B2 komplex nyelvvizsgájuk.

Better Call Saul

A Better Call Saul a Breaking Bad ügyvédjének, Saul Goodmannek az életéről szól. A Breaking Badhez hasonlóan a kifonomult jellemábrázolás itt is központi szerepet játszik. A történet a középiskolákból ismert Goriot apó-féle karrierregények modern változata. Jimmy McGill (vagy későbbi nevén Saul Goodman) egyszerű, szürke jogászból lesz a cartell ügyvédje. Mivel a sorozat egy része az amerikai jogászok világát mutatja be, rengeteg hasznos szót lehet belőle tanulni, amiket a vizsgákon és a mindennapi életben is tudunk használni. Csak néhány B2 témakör, ami a Better Call Saulban is megjelenik: Society, Family and social life, Work. A szereplők jól artikulálva, szépen beszélik az amerikai angolt, élvezet hallgatni. B1 szinttől ajánlanám az angolul tanulóknak, de a C1 vizsgára készülő nyelvtanulók is sokat tanulhatnak belőle.

Hitler’s Circle of Evil

A Netflixen elérhető dokumentumfilm-sorozat Hitler hatalomra jutásáról és a II. világháborúról szól. Erről a témáról természetesen rengeteg filmet lehet találni. A Hitler’s Circle of Evil azért különleges, mert nem a megszokott szempontból közelíti meg a témát. Pontos lélektani leírást kapunk a Hitlerhez legközelebb álló vezetőkről, meglátjuk azt, ami hiányzik az enciklopédiákból: az embert az események mögött. A sorozat nyelvezet nem egyszerű, a filmben megszólaló történészek sokszor hadarnak. Olyan angolosoknak ajánlanám, akiknek már legalább B2 szinten vannak, esetleg felsőfokú nyelvvizsgára készülnek.

https://www.youtube.com/watch?v=oSqdIygoET8

The Last Czars

Szintén történelmi dokumentumfilm. Nyelvileg a Hitler-sorozatnál könnyebb, de témáját tekintve legalább olyan drámai. A The Last Czars című sorozatból II. Miklós orosz cárt ismerhetjük meg, illetve rajta keresztül a cári Oroszország hanyatlását. A sorozat egyik főszereplője a szexuális étvágyáról híres Rasputyin, az „őrült pap”. A The Last Czars elég sok kritikát kapott szakmai körökből. Nem vagyok történész, de én is sok túlzást éreztem benne, és sokszor elmosódott a határ valóság és fikció között. Mindenesetre nyelvtanuláshoz nagyon jól használható, és a remek színészi alakítások felkeltik a nézők érdeklődését az orosz történelemnek ezen korszaka iránt.