nyelvtanulás és tervezés

Manapság mindenki nagyon hatékony és sikeres akar lenni, lehetőleg minimális energiabefektetéssel. Szögezzük le az elején, hogy ez nem fog menni, főleg nem nyelvtanulás esetében.

Alapvetően minden típusú tanulásnál fontos a jó tervezés és a rendezettség, mert másképp nagyon nehéz időt és energiát szakítani tanulásra, főleg, ha mondjuk teljes állásban dolgozol.

Most persze el lehetne sorolni a legnépszerűbb életvezetési tanácsokat, de ettől megkíméllek Titeket. Inkább csak néhány tanácsot szeretnék adni, ami nekem működik. A megfelelő hozzáállással megalapozhatod a hatékony nyelvtanulást. Ha pedig van egy jó alap, a többi csak rajtad múlik!

Ami a tervezést illeti. A percekre lebontott, hosszú listák helyett (ezt meg ezt fogom csinálni, ekkor és ekkor), azt javaslom jelölj ki néhány dolgot, amit – ha törik, ha szakad – rendszeresen fogsz csinálni. Ezeket érdemes leírni valahova, hogy mindig emlékeztessenek a prioritásokra. Ha tényleg szeretnél megtanulni egy nyelvet, a nyelvtanulás az első helyek között lesz.

A mi esetünkben a rendszeresség a napi készülést jelenti (ez lehet 10 perc, lehet 1 óra, attól függően, hogy mennyi időd van). Ha valamelyik nap nem jön össze, ne legyél túl szigorú magaddal! Lényeg, hogy ne essél ki a rendszerességből, ne legyenek túl nagy lyukak a tanulásban.

Ha elhatároztad, hogy rendszeresen foglalkozol a nyelvvel, a következő kérdés, hogy pontosan mivel töltsd ki a rászánt időt. Ez sok mindentől függ, de az aranyszabály itt is érvényes: mennyiség helyett minőség. Hadd mondjam el, mire gondolok.

Még kezdő nyelvtanulóként azt hittem, ha egész nap filmeket meg sorozatokat nézek egyszer majd csak megtanulok franciául. Varázsütésre. Esténként betettem egy filmet és üres fejjel bámultam a képernyőt. Közben tettem-vettem. A filmnézés sokat segített a hallás utáni értés fejlesztésében és a kiejtés tökéletesítésében is, de 1 év elteltével csalódottan konstatáltam, hogy igazán jelentős (az olvasás- és íráskészségre is kiterjedő) fejlődés nem történt.

Miután erre a felismerésre jutottam, vettem egy mély levegőt, és kezdtem előröl az egészet (back to the drawing board, ahogy az angol mondaná), de most más taktikát választottam. A filmnézésre szánt időt lecsökkentettem, és vettem egy francia könyvet, egy füzetet meg egy határidőnaplót.

A határidőnaplóban percre pontosan megterveztem, hogy hány órakor milyen feladatokat fogok csinálni. Ez egy darabig működött, de aztán azon kaptam magam, hogy a napló tele van áthúzásokkal, módosításokkal, és egy kissé követhetetlen az egész. Újra váltottam, és a részletes leírások helyett csak annyit írtam le ceruzával, hogy nagyjából mit fogok csinálni és napi hány percet szánok minderre.

A hosszú filmnézés helyett 20 perc intenzív gyakorlással próbálkoztam (munkafüzet, gyakorlás szavakkal, ismétlés, stb.) Hazudnék, ha azt mondanám, hogy könnyű volt rávenni magam a gyakorlásra, de egy biztos: néhány hónap alatt többet fejlődtem, mint az üres filmnézéssel töltött 1 évben.

Annak ellenére, hogy mentálisan tényleg sokkal megterhelőbb 20 perc intenzív gyakorlás, gondolj csak bele, mennyi időt tudsz így spórolni! Ha egyszer elkezdted a feladatokat, utána már könnyebb folytatni!

Hangsúlyozom, hogy a film- és sorozatnézést továbbra is remek nyelvtanulási lehetőségnek tartom, de mint mindent, ezt is okosan kell kezelni, meg kell találni a helyes egyensúlyt.

Tehát ha fejlődni akarsz, ezeket érdemes csinálnod:

  • szerezz be egy füzetet és egy határidőnaplót; én szeretek kézzel írni, de persze a telefonod is megteszi
  • írd le azokat a dolgokat, amikkel rendszeresen akarsz foglalkozni és rendezd őket fontossági sorrendbe
  • alakíts ki rövid, de hasznos nyelvtanulási blokkokat, attól függően, hogy mennyi szabadidőd és mentális energiád van
  • a blokkok 5 perctől 60 percig bármilyen hosszúak lehetnek, lényeg, hogy töltsd ki őket aktív, minőségi nyelvtanulással
  • érdemes heti egy szabadnapot hagyni; ezt rugalmasan kezelheted, arra az esetre, ha bármi közbejön

A további posztokban részletesen foglalkozom azzal, hogy mit is jelent a minőségi nyelvtanulás, készségekre (hallás utáni értés, olvasásértés, beszéd- és íráskészség) lebontva is.

Addig is indíts tiszta lappal, és hajrá! 🙂

Ha kérdésetek, észrevételetek esetleg témajavaslatotok van, írjatok!