Beszélni idegen nyelven.

Az idegen nyelvű beszédkészség fejlesztése nem egyszerű feladat. Sok bennünk a gátlás, amikor meg kell szólalni, és sokszor a lehetőségeink is korlátozottak. Összeszedtem 6 ötletet, ami segíthet.

Beszélgess külföldiekkel

Ragadj meg minden olyan alkalmat, ahol idegen nyelven kell beszélni! Gimnazista diákként lehetőségem volt külföldi utakon részt venni. Volt egy táborunk is, ahol amerikai diákokkal tölthettünk el egy hetet. Ezek mind olyan alkalmak voltak, ahol sokat kellett használnom az angolt (egyszerűen rá voltam kényszerítve), és így sokat fejlődött a beszédkészségem. Nem baj, ha először hibásan beszélsz, lényeg, hogy megértesd magad!

Ha egyetemista vagy, akkor a cserediákokkal való beszélgetések adottak. Nem feltétlenül kell anyanyelvűekkel társalognod, a nem anyanyelvűekkel való beszélgetések is nagyon hasznosak. Én a legtöbbet akkor tanultam angolul, amikor Erasmus diákként Finnországban éltem néhány hónapig és amikor a Pázmányon egy kollégiumban laktam mindenféle cserediákkal. Amikor külföldiekkel élsz és érintkezel huzamosabb ideig, olyan mindennapi helyzetekbe kerülsz, ahol használnod kell a nyelvet és használnod kell az adott szituációhoz tartozó szókincset is. Ha nem tudsz egy szót, segítenek mások. Ha már nem vagy egyetemista, de egy multinál dolgozol, a fenti lehetőségekkel Te is élhetsz, illetve az interneten is számtalan ismerkedési lehetőséget találhatsz.

Társaságban sokan nem mernek megszólalni, ilyenkor segíthet egy korsó sör (nem vicc). 🙂 Egyes kutatások szerint az alkohol javítja a beszéd folyékonyságát (persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztod).

Kommunikatív nyelviskolák és magántanár

Kézenfekvő megoldás, de elég költséges tud lenni. A mai nyelvoktatásban a kommunikatív megközelítés az uralkodó, de a gyakorlatban nem minden nyelvtanár tart kommunikatív órákat. Mielőtt nyelviskolát vagy tanárt választasz, szánd rá az időt, és alaposan tájékozódj! Egy jó nyelviskolában vagy egy jó nyelvtanárnál az órák nagy részében Te beszélsz.

Hangosan mondd ki

Szavakat csakis mondatokban érdemes tanulni, mert ez teremti meg azt a szituációt, amiben használni tudod őket. A mondataidat mindig mondd ki hangosan, hogy még jobban rögzüljenek! Természetesen amikor szabadon beszélsz valakivel, nem betanult mondatokat ismételgetsz, de a példamondataid egy-egy szókapcsolatát nagyon jól tudod használni beszéd közben is.

Nyelvtanulós projektek

A nyelvtanulós projektek hatékonyságéról már korábban írtam. Szintén jó módszer lehet a beszédkészség fejlesztésére, de ehhez az kell, hogy többen dolgozzatok a projekten, és legyen kinek előadni a végterméket.

Beszédkészség-fejlesztés applikációkkal

Néhány nyelvtanulós applikáció segítségével fel tudod venni a válaszaidat mikrofonnal, és a program ellenőrzi azok helyességét. Ez nem olyan, mintha egy hús-vér emberrel beszélgetnél, nem is helyettesítheti ezeket a párbeszédeket, de jó kiegészítő gyakorlás lehet.

Hallgatás és beszéd

Igen, lehet kombinálni a kettőt! Miközben videókat nézel vagy rádiót hallgatsz, suttogva mondd alá, amit hallasz! Ez egy remek módszer a nyelv intonációjának az elsajátításához.

Remélem, a fenti tippek valamelyikét Te is eredményesen tudod használni. Nekem beváltak! 🙂 Ha kérdésed van, nyugodtan vegyed fel velem a kapcsolatot, és szívesen segítek.