Nyelvtanulás projektmunkával.

Szinte már közhelynek számít, hogy a leghatékonyabban úgy tudunk megtanulni egy nyelvet, ha használjuk. Ebben segíthetnek sokat a nyelvi projektek. Időigényes módszer, de a nyelvtudás fejlesztéséhez nagyon hasznos!

Először is válassz ki egy témát, ami nagyon érdekel. Ha megvan, gyűjtsd össze róla a gondolataidat! (Mondanom sem kell, hogy mindent az adott célnyelven csinálj.) Jegyzetelhetsz a telefonodon vagy egy külön füzetbe (brainstorming).

Ha ez megvan, próbálj meg minél több anyagot gyűjteni az adott témához! Ezek lehetnek cikkek, filmek, rövid videók, könyvek, stb. Ha úgy érzed, elegendő anyagot gyűjtöttél, redszerezd az új ismereteket! Döntsd el, hogy az adott témán belül mire fogsz fókuszálni! Hány főbb pontot jelölsz ki?

Végül, a projekt lezárásaként, készíts egy végterméket! Attól függően, hogy milyen nyelvi készségekre szeretnél koncentrálni (olvasás, írás, hallás, beszéd), a végtermék különböző lehet. Néhány példa: prezentáció, esszé, újságcikk, stb. A neten vannak nagyon könnyen kezelhető, ingyenes weboldalszerkesztők (www.weebly.com), így akár egy weboldalt is készíthetsz.

A projektmódszer azért nagyon eredményes, mert egy rendkívül komplex tanulási módszer. Ebből persze az is következik, hogy elég időigényes, de ez nem baj, nem kell sietned. Azt javaslom ne próbáld meg minél hamarabb befejezni a projektet, mert a lényeg nem is annyira a végtermék, hanem a folyamat. Szánj rá néhány percet minden nap vagy minden héten, attól függően, hogy mennyi időd van!

Jó ötlet lehet összefogni valakivel, és egy közös projektet csinálni, így még eredményesebb a tanulás! A testvéremmel nemrég én is csináltam egy projektet, angol nyelven. A projektünk során Magyarországot mutattuk be Budapestre érkező turistáknak. A projektünknek a „Hangout in Hungary” nevet adtuk. Az adatgyűjtés után ppt előadásokat csináltunk, hangalámondással. A diasorokat átkonvertáltam videóvá, és feltöltöttem a YouTube-ra. Így néz ki egy ilyen videó: „Towns near Budapest”.

Elmondhatom, hogy rengeteget új dolgot tanultam a közös munka során, magolás nélkül!

Az alábbiakban összegyűjtöttem Nektek 8 izgalmas, középszintű projekttémát:

1. Tetoválások és piercingek

Első ránézésre szűk témakörnek tűnik, de sok minden belefér: individualitás, önkifejezés, kulturális különbségek, a tetoválások története.

2. A természet bajnokai

Az egyik slágertéma a különböző vizsgákon, kedvedre válogathatsz a kedvenc állataid között, és ha van időd, mélyen beleáshatod magad a témába. Szerencsére az interneten rengeteg dokumentumfilmet találsz! Persze mindent csak a célnyelven!

3. Klímaválság

Korunk egyik legfontosabb kérdése. Klímaaktivisták VS klímaszkeptikusok. Greta Thunberg VS Naomi Seibt.

4. Heuréka!

Kreativitás és találmányok, amik megváltoztatták a világot. Szerinted mi a 21. század legnagyobb találmánya?

5. Kulináris élvezetek

A kedvenc receptjeidtől elkezdve a kulturális különbségekig sok mindent belefoglalhatsz.

6. Élsport

Ez már nem is a sportról szól? Mindenki doppingol? És legyen-e olimpia?

7. Kártyavár

Minden politikus bűnöző? Mire jó a politika? Amerikai és brit politika. Társadalompolitika. Klímapolitika.

8. Bezzeg a mi időnkben…

Generációs különbségek. Mi volt jobb régen, és mi jobb most? Mások voltak az emberek? Jobb volt az élet?