A lengyel nyelv tanulását a költözés után sem hagytam abba, sőt, igyekszem egyre nagyobb intenzitással gyakorolni. A mai posztból megtudhatjátok, milyen módszerekkel kísérleteztem az elmúlt két hétben.

Az előző helyzetjelentés poszt megírásakor azt tűztem ki célul, hogy befejezem a könyvet, amit elkezdtem, és utána beiratkozom egy tanfolyamra.

Az első célkitűzés sikerült, a könyvet befejeztem! A nyelvtanfolyammal sajnos még várnom kell, a vírushelyzett miatt. A tanfolyam kezdetéig olyan gyakorlási technikákat kellett kitalálnom, amit egyedül, tanár nélkül is tudok csinálni, lehetőleg minden nap.

Mint már korábban említettem, a Polish Doesn’t Bite könyv nagy előnye, hogy a magyarázatok angolul vannak, ez az önálló tanulásban sokat segít. Mivel ez a könyv nálam jól működött, elég jó esélyt láttam arra, hogy a kiadó többi lengyeles kiadványa is hasznos. A honlapjukon szerencsére több könyvet is találtam, és meg is rendeltem kettőt, a hozzájuk tartozó cédékkel együtt.

A könyvhöz tartozik egy szókincsfejlesztő program is, aminek a segítségével leckékre lebontva lehet gyakorolni a szókincset.

A gyakorlóprogram.

A napi tanulásom a szokásos elemekből áll: 1) Gyakorlás írásbeli feladatokkal 2) Kiejtésgyakorlás és beszédfejlesztés drillekkel (mondom a szavakat/párbeszédeket a hanganyag után) 3) Szókincsfejlesztés jegyzeteléssel és applikációkkal (csináltam egy külön Quizlet mappát a könyvhöz, ezzel egészítettem ki a programot).

A fenti feladattípusok egy új elemmel is kiegészültek. Az új könyvemben minden leckéhez tartozik legalább kettő, a mindennapi életben használatos, párbeszéd. Egyszerű témákra kell gondolni, mint például: bevásárlás, szabadidő, család, stb. Elhatároztam, hogy minden fejezethez kapcsolódóan legalább egy párbeszédet fejből megtanulok. Tudom, ez durván hangzik, és elég „magolás” íze van, de nagyon hasznos tud lenni. A párbeszédeket nyilván nem fogod felmondani szóról szóra egy idegennek, nem így kommunikálunk, de egy-egy mondatszerkezetet és kifejezést nagyon hasznosan és magabiztosan lehet használni mindennapi szituációkban. Én például a boltban próbáltam ki az egyik párbeszéd mondatait, és sokkal könyebb volt, mint kínkeservesen, szavakból összerakni egy mondatot! A szókincs mellett a nyelvtan rögzítésének is jó módja ez.

Miután megtanultad a párbeszédet, bátran változtasd meg az egyes szavakat a mondatokban! A legjobb, ha valaki tud segíteni, és kérdéseket tesz fel, amire a párbeszédben szereplő mondatokkal kell válaszolnod. Én is így szoktam begyakorolni a párbeszédeimet a feleségemmel.

Ez a fajta tanulás természetesen megerőltetőbb, mint mondjuk egy egyszerű tévénézés idegen nyelven (nem lebecsülve ez utóbbi jelentőségét), de azt hiszem, a beszéded folyékonyságának szempontjából hasznosabb.

Próbálj meg Te is megtanulni egy hasznos párbeszédet a könyvedből, és utána gyakorold el valakivel!