hallás utáni értés fejlesztése

Már-már közhelynek számít, hogy a sorozatnézés/rádióhallgatás nagyban segíti a nyelvtanulást. Ezt meg tudom erősíteni, ezek a tevékenységek tényleg fejlesztik a nyelvi készségeinket, különösen a hallás utáni értést. Viszont egy-két dolgot érdemes észben tartani ezzel kapcsolatban.

Ha legközelebb hallgatsz valamit, vagy sorozatot nézel, próbálj meg aktívan figyelni! Írd le a szavakat, amiket felismersz, esetleg készíts rövid jegyzeteket! Tudom, hogy ez több energiát igényel (ami egy nehéz nap után nagyon nem egyszerű), viszont az eredmény is látványosabb lesz. Ha csak „bámulod” a tévét, az tudat alatt ugyan segíthet a nyelv dallamának elsajátításában, de ha a maximumot szeretnéd kihozni a nyelvtanulásnak ezen formájából, légy aktív részese a műsornak!

Felmerül a kérdés, hogy mit hallgassunk/nézzünk? Természetesen minden olyan program hasznos, amiben anyanyelvi beszélők beszélnek, hiszen autentikus inputról van szó. Olyan műsorokat válassz, amik érdekelnek, így jó eséllyel meg akarod érteni, amit nézel, nem csak bámulod a képernyőt.

Az anyanyelvi beszélőknek készült műsorok mellett érdemes egyszerűbb párbeszédeket is hallgatni. A tankönyvi hanganyagok sokszor mesterkéltnek tűnnek (lassabbak, tagoltabbak, mint az élőnyelv), de ez a hátrányuk egyben előny is, hiszen hozzásegíthetnek az élőnyelv megértéséhez, egyfajta hídként működnek. Ráadásul minél több mindent értünk, annál nagyobb a sikerélmény!

Én gyakorlás gyanánt rámásoltam a lengyelkönyvem hanganyagát a telefonomra, és esténként meghallgatok egy-két dialógust. Nagyon sokat tud segíteni, főleg, ha még halkan el is ismétlem a hallottakat.

A tankönyvi anyag kiegészítéseként lengyel tévét nézek. Itt már sokkal nehezebb követni a beszédet, sokszor nem is tudom. Viszont mindig van egy-egy szó, amit sikerül elcsípnem. Tapasztalatból tudom, hogy egy haladó nyelvtanuló egyre többet ért meg az elhangzott beszédből, köztük olyan szavakat/kifejezéseket is, amiket addig nem ismert.

Aktív hallgatással már sokat fejlődhetsz, de ha még többet szeretnél kihozni a hallgatásra szánt időből, akkor kombinálhatod a már ismert jegyzetelési módszerekkel. Ha sikerül leírni egész mondatokat, az óriási dolog, mert így egy új kontextust adsz az adott szóhoz, nem csak magában ismételgeted. Ha csak a szót tudod leírni, az sem baj, kereshetsz hozzá új példamondatokat.

Mindezek után nincs is más hátra, mint hallgatásra fel!