nyelvtanulás applikációkkal

A nyelvtanuló applikációk nagy előnye, hogy könnyen kezelhetők és változatosabbá teszik a nyelvtanulást. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak ezekkel az applikációkkal nem lehet megtanulni egy nyelvet, de kitűnő kiegészítő gyakorlást nyújtanak a nyelvtanulóknak.  

Fontos, hogy mielőtt letöltesz egy appot, tájékozódj a gyártóról. Megbízható? Kik csinálták? Milyenek a vélemények róla? A legismertebb alkalmazásokon valószínűleg egy szakemberekből álló team dolgozik, így általában bátran lehet őket használni.

A számtalan nyelvtanuló alkalmazás közül én most kettőt emelnék ki. Az első a Duolingo alkalmazás. A legnagyobb előnye, hogy egyszerű felépítésű és nagyon könnyen kezelhető. A feladatok nagy részében mondatokat kell lefordítanod magyarról a célnyelvre vagy fordítva. A mondatok általában egy nyelvtani szerkezetet vagy szókincset gyakoroltatnak. A példamondatok között meglehetősen szürreális elemeket is találunk („Én egy férfi vagyok, te pedig egy gép.”). A készítők valószínűleg azt gondolták, hogy ezeket könnyebben megjegyzed, mint a megszokott sablonmondatokat.

A Duolingo alkalmazásban egyszerű mondatokat kell fordítani.

Nézzük meg, hogy érdemes használni ezt az alkalmazást! Ha van lehetőséged leckét választani az alkalmazáson belül, kezdd a már tanult témakörökkel! Ha nem tudsz választani, próbáld meg összehangolni az alkalmazás témaköreit a tankönyved leckéivel! Mivel az adott témakörből jó eséllyel „beugranak” dolgok, lesz egy kis sikerélményed, ugyanakkor a kihívás sem marad el, mert más megközelítésből dolgozol azzal az anyaggal, amit egyszer már megtanultál.

A másik népszerű alkalmazás, amiről szeretnék szólni, az a Quizlet. A Quizletet kifejezetten szavak tanulásához tervezték. A legnagyobb előnye, hogy – a Duolingóhoz hasonlóan – a felépítése nagyon egyszerű. Felteheted a laptopodra, táblagépedre vagy telefonodra. Bárhol és bármikor használható. Az alkalmazáson keresztül folyamatosan teszteled magad, dolgozol a szavakkal. Így sokkal könnyebben és gyorsabban megjegyzed őket, mintha csak ülnél felettük és bámulnád őket. A Quizlet esetében is azt tanácsolom, hogy a fő tananyag kiegészítéseként használd, az alábbi lépéseket követve:

  1. Írd ki az ismeretlen szavakat a füzetedbe (lásd: Szókincsfejlesztés jegyzeteléssel poszt)!

  2. Csoportosítsd a szavakat témakörök szerint (testrészek, számok, szabadidő, stb.)!

  3. Hozz létre egy Quizlet szettet, és gépeld be az egyes kategóriák szavait! Az egyes kategóriákhoz nem muszáj külön szettet létrehozni, mert kategóriánként ki tudod jelölni azokat a szavakat, amikkel gyakorolni szeretnél.

  4. Jelöld ki a megtanulandó szavakat. A szavak stabil memorizálásához válaszd a „Write” opciót, magyarról a célnyelvre. Ez valószínűleg a legnehezebb feladattípus a Quizleten belül, de egyben a leghatékonyabb is. Hajrá! 🙂Így néz ki a Quizlet kezdőképernyője. A „Create”-re kattintva tudunk új szettet létrehozni.

A csillagra kattintva ki tudjuk jelölni a szavakat, amikkel gyakorolni szeretnénk.

Több feladattípus közül tudunk választani, a leghatékonyabb a „Write”.A szettek létrehozásánál laptoppal dolgozz, mert könnyebben kezelhető, mint a telefon vagy a táblagép! Az igényesen elkészített szettekkel később már bármilyen eszközről gyakorolhatsz.

Ha otthonról tanulsz (ez most elég valószínű), akkor érdemes a jegyzeteidet és az alkalmazást együtt használni. Ha nem jut eszedbe valami, nyisd ki a füzeted, és nézd meg a szót a példamondattal együtt! További lökést adhat a tanulásodnak, ha hangosan kimondod a szót/mondatot, amivel gyakorolsz.

Lengyeltanulás során én is sokszor használom ezeket a programokat, ha este már nincs energiám tollal és papírral dolgozni. Bátran ajánlom mindenkinek kiegészítésként!