Szerte a világon, így már Magyarországon is, egyre népszerűbben az online tanfolyamok. Vajon meg lehet tanulni egy nyelvet csak ezekkel a kurzusokkal?

Még a lengyeltanulásom kezdeti szakaszában döntöttem úgy, hogy megpróbálkozom egy online kurzussal.

Itt most online kurzus alatt nem a Zoomon vagy a Skype-on keresztül tartott nyelvórákat értjük, hanem azokat a típusú online tanfolyamokat, ahol egy oktató egy előre elkészített videósorozatban ad át valamilyen tudást, és ehhez (jó esetben) feladatokat is készít. Tehát ezek a típusú órák valahol az applikációk és a klasszikus online nyelvórák között helyezkednek el.

Egy gyors internetes keresés segítségével rá is találtam az egyik legnépszerűbb amerikai felületre: az Udemyre. Az oldalról azt kell tudni, hogy gyakorlatilag bárki oktatóvá válhat, a kurzusok ingyen feltölthetők. Ez egyrészt jó, mert olyan, jól képzett tanárok is teret kapnak, akiknek egyébként erre nem lenne lehetőségük. A hátránya viszont ugyanez: sok képzetlen „tanárt” is találni az oktatók között. Magyarországon az Udemyhez hasonló, ígéretes próbálkozás a webuni.

Mivel jelenleg lengyelt tanulok, én egy lengyel kurzust választottam. A Udemy fő nyelve az angol, a legtöbb nyelvkurzus is angol közvetítőnyelven van. A kurzusom címe: Polish Language for Beginners: Master Polish Quickly! A tanfolyamok mellett elég sok leírást találni, ami megkönnyíti a választást:

tanulási célok

bemeneti követelmények (angol nyelv ismerete, stb.)

rövid leírás

felépítés

videóanyag mennyisége

feladatok száma.

A választott kurzus jó értékeléseket kapott (5/4,4) és az oktatók szakmai életrajza is meggyőző volt. Néhány hétig napi szinten foglalkoztam az előadásokkal (ahogy a honlapon hívják az órákat), de egy idő után nem találtam benne túl sok motivációt, így a vége előtt abbahagytam. Sokat gondolkoztam rajta, hogy miért. Egyszerűen csak rossz kurzust választottam vagy magával a műfajjal van bajom? Azt hiszem, ez esetben mindkettő igaz.

Az oktatók szakmai felkészültsége elég jó volt, de valahogy nem tudták meggyőzően átadni a tudásukat. Az órák egyhangúakká váltak, a feladatok pedig nem jelentettek elég kihívást és nem adtak elég motivációt. Gyakorlási (beszédkészséget fejlesztő) lehetőség nem sok volt, az előadásokat hallgattam végig és elkészítettem a hozzájuk tartozó gyakorlófeladatokat.

Az előre felvett videókból nekem hiányzott a spontaneitás. Egy jó nyelvóra mindig igényesen felépített, de soha nem „gépi”. Ennél az online kurzusnál ezt a „gépiséget” éreztem. Ez biztos a tanártól is függ, de alapvetően műfaji sajátosságnak gondolom, mert még egy jól elkészített videó is unalmassá tud válni, ha sokadszorra hallgatod és tekergeted.

Érdekes, az applikációknál a „gépi” jelleg nem zavar. Talán azért, mert más nyelvtanulási szituációkban használom őket (szavak átismétlése, a már tanult anyag gyakorlása). Viszont amint megjelenik egy hús-vér tanár a képernyőn, már mások az elvárásaim, és sokkal inkább egy „emberibb” órára vágyom.

Nem akarok gyors ítéletet mondani az online kurzusokról, de úgy érzem, ez a műfaj nem nekem való, számomra nem hatásos. Hangsúlyozom, ez valószínűleg nagyban személyfüggő is. Úgy gondolom, hogy az applikációkhoz hasonlóan, ezek a tanfolyamok is csak kiegészítésként használhatók. Nektek milyen tapasztalataitok vannak az online kurzusokkal kapcsolatban? Tudtok ajánlani egy igazán jó nyelvkurzust?