Ebben a bejegyzésben egy olyan témával foglalkozunk, amiről külön még nem volt szó, ez az íráskészség fejlesztése.

Tudom, hogy ma elsősorban beszélni akarnak a nyelvtanulók, ez jól is van így, de az írás fejlesztését sem szabad elfelejteni.

Jó íráskészség birtokában sokkal könnyebben boldogulsz a mindennapi életben. Egy jól megírt email vagy önéletrajz sokat elmond a levél írójáról. Ha igényesen írsz, nagyobb eséllyel választanak Téged egy külföldi munkára, vagy veszik fel veled a kapcsolatot.

Az írás más, mint a beszéd, mert:

  • sokkal több időd van átgondolni a mondatokat, szavakat
  • lehetőséged van javítani a hibákat

Az íráskészség fejlesztéséhez más típusú gyakorlás szükséges, mint beszéd esetében. Jó hír, hogy tapasztalataim szerint az íráskészség – rendszeres gyakorlással – kifejezetten jól fejleszthető. Emlékszem, amikor egyetemre kerültem, az íráskészségem angol nyelven átlag alatti volt. Elhatároztam, hogy ezen változtatok, és elkezdtem rendszeresen gyakorolni. Nem mondom, hogy igazi Shakespeare lettem, de eljutottam arra a szintre, hogy képes vagyok hosszabb tudományos munkákat írni angolul.

Az írásgyakorlás egyik legjobb „hozadéka”, hogy közben sok új szót tanulhatsz meg, ráadásul mondatokban, kontextusban!

A mai posztban az emailek és levelek írásával kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot megosztani veletek.

Emailek és levelek írása

A nyelvvizsgákon és a mindennapi életben is gyakran előforduló műfaj. A gyakorlást megkönnyíti, hogy a leveleknek van egy viszonylag kötött szerkezete. Ha ezt a szerkezetet megtanulod és begyakorlod, akkor egyre egyszerűbb lesz rá „felfűzni” a gondolataidat.

Az email egyes részeihez (megszólítás, bevezetés, stb.) tanulj meg és gyakorolj be egy-egy gyakran használt mondatot, amit mindig elő tudsz húzni a tarsolyodból!

Angolosok rengeteg gyakorlási lehetőséget találnak az interneten, például a British Council honlapján:

https://learnenglish.britishcouncil.org/skills/writing/intermediate-b1

A gyakorlásnál jó, ha van egy nyelvtanár, vagy egy ismerős, aki kijavítja a leveleidet. Ha erre nincs lehetőséged, akkor azt javaslom, keress minta emaileket/leveleket a könyvedben vagy az interneten, és minimális változtatással írd át őket! Cserélj ki egy-egy szót, esetleg egy-egy mondatot!

Angolos kurzuskönyvekben az esetek nagy részében a sztenderd nyelvet tanítják. Ha jól sejtem, a többi nyelvnél is hasonló a helyzet. Ez igaz a könyvekben szereplő mintalevelekre is.

Amikor elkezdtem brit és amerikai ügyfelekkel levelezni egy cégnél, az volt a tapasztalatom, hogy a formai és stilisztikai kötöttségek, a tankönyvi emailekkel összehasonlítva, kevésbé szigorúak (ez persze az adott területtől is függ, más egy ügyvédi iroda és más egy tévétársaság). Ennek ellenére azt mondom, hogy érdemes időt szánni a kurzuskönyvben szereplő minták begyakorlására és a levelekben szereplő példamondatok megtanulására. Ez mindig jó kiindulási alap lesz, később pedig úgyis alkalmazkodsz a munkahelyed szokásaihoz.

Ha angolos vagy, és szeretnél gyakorolni, küldj nekem egy emailt angolul, és segítek!

A következő „Íráskészség” posztban az esszéírásról lesz szó. Különösen fontos téma a a nyelvvizsgákra készülőknek!