A nyelvtanulási blokkok fontosságáról már korábban írtam, most néhány tippet szeretnék adni, amivel még hatékonyabbá teheted ezeket a blokkokat.

Koncentráció

A manapság ránk zúduló, nagy mennyiségű információk (okostelefonok, tabletek) csökkentik a koncentrálóképességünket. Velem gyakran előfordul, hogy 5 perc tanulás után elkalandoznak a gondolataim, a fél szemem már a telefon kijelzőjét lesi. Az a tapasztalatom, hogy minél több inger éri az agyunkat, annál gyakrabban érezzük úgy, hogy szünetet kell tartanunk.

Természetesen senkit nem biztatok arra, hogy telefon és laptop nélkül, remeteként élje az életét. Viszont a tanulás időtartama alatt ezeket az ingereket a minimálisra kell/lehet csökkenteni. Hogy tudjuk ezt elérni?

  • kapcsoljuk ki az internetet a telefonon, vagy tegyük be egy dobozba a tanulás időtartama alatt
  • jelöljünk ki egy tanulásra szánt helyet a lakásban, ahol mindig rend van, és nincs túl sok tárgy körülöttünk

A fenti tippek az applikációkkal való tanulásra nem minden esetben érvényesek, hiszen az appok egyik nagy előnye, hogy telefonról és tabletről is tudjuk őket használni, olyan szituációkban, ahol nincs lehetőségünk könyveket vagy füzeteket lapozgatni (buszon, metrón, stb.). Ez utóbbit hívom „tesztelő” tanulásnak. Itt arról van szó, hogy új anyagot nem tanulunk, hanem a már egyszer megértett/megtanult anyagot vesszük át újra az appok nyújtotta lehetőségekkel. Szándékosan nem ismétlésnek hívom ezt. A klasszikus ismétlést (füzet/könyv lapozgatása) nem tartom túl eredményesnek. Az alkalmazások teszt opciója sokkal jobb, mert oda kell koncentrálnod a helyes válasz megadásához.

Háttérzaj?

Meglepően sok tanítványom és barátom szeret háttérzajjal tanulni. A háttérzaj alatt itt most a tévét értem elsősorban. Valószínűleg teljesen személyfüggő, hogy ez kinek segít és kit hátráltat. Én átlagban 30-45 percet szánok nyelvtanulásra naponta. Az ilyen rövid blokkoknál engem kifejezetten zavar a háttérzaj, tévé nélkül sokkal hatékonyabb vagyok. Viszont emlékszem, amikor egy egész napot végig kellett tanulnom az egyetem alatt, akkor segített, mert egyszerűen lehetetlen volt végig koncentrálni egy egész napot.

Kávé, csoki, víz

Szerintem a nassolás hátráltatja a tanulást, maximum egy pohár vizet vagy egy kávét teszek magam mellé.

Mikor tartsunk szünetet?

Ismerek olyan nyelvtanulót, aki időre pontosan, 40 percenként tart szünetet, ha hosszabb ideig tanul. Régen én is ezt csináltam, de leszoktam róla. Kellő rutin birtokában egyszerűen érezzük, hogy mikor kell szünetet tartani. Mindig odafigyelek rá, hogy feladatot ne hagyjak félbe, mert ellenkező esetben a szünet után nehezebb újrakezdeni. A szüneteim 5-10 perc hosszúságúak.

Mit csináljunk a szünetben?

A tévénézést és az netezést nem ajánlom, mert könnyen ott felejti magát az ember, és elvész a szünet lényege. Ehelyett inkább üljünk ki a kertbe, igyunk egy kávét, vagy sétáljunk!