nyelvtanulás

Az előző héten sokat kellett dolgoznom, így kevesebb energiám maradt gyakorolni. Ilyen helyzetekben az a lényeg, hogy valahogy fenntartsuk a nyelvtanulás rendszerességét.

Korábban elhatároztam, hogy a nyelvtanulásra minden nap szánok valamennyi időt, így a kihagyás nem jöhetett szóba. Ugyanígy, a testmozgásban sem ismerek kompromisszumot ilyen téren, már csak azért sem, mert ez is elősegíti a hatékony tanulást. A rendszeresség fenntartásának egyik legjobb módja, ha online applikációkkal gyakorlunk. Én is ezt csináltam. Még korábban kibővítettem a Quizlet szettemet az aktuális tankönyvi lecke ismeretlen szavaival. A szavakat ezután témakörök szerint csoportosítottam (munka, testrészek, számok, stb.). A kategóriában szereplő szavakat esténként gyakoroltam (az applikációk használatáról lásd előző poszt). Mint említettem, ezúttal nem volt túl sok időm, de legalább 15 percet minden este rászántam a gyakorlásra.

A Quizlet szettekkel való gyakorláson kívül a Duolingót használtam. Azokat a leckéket választottam ki, amikkel már korábban találkoztam (tankönyvben vagy máshol). Ezzel az applikációval is nagyjából 15-20 percet gyakoroltam naponta. Amikor több energiám volt, akkor mindkettő alkalmazást használtam (ez összesen 30 percet vett igénybe), ha nem, akkor csak az egyiket.

Igaz, hogy teljesen új anyagot, új szavakat nem sikerült elsajátítanom az előző héten, mégis nagyon hasznos volt a tanulás. Két korábbi lecke szavait ismételtem át. Hála az applikációknak, ez tesztszerűen, aktívan történt. Ez a fajta gyakorlós ismétlés szerintem sokkal hatékonyabb, mint az „átlapozgatós”, „tankönyvet bámulós” ismétlés.

A harmadik tanulási forma, amit a nehezebb heteknél alkalmazni szoktam, az a hallgatáson alapuló gyakorlás. Ez magába foglalja például a sorozatnézést és a rádióhallgatást. Ebben az esetben is van néhány szabály, amit érdemes betartani, a jobb hatás elérése érdekében. A következő posztban ezekről lesz szó.

Remélem tudtam adni Nektek néhány ötletet, amikkel a nehezebb hetek alatt is fenn tudjátok tartani a gyakorlás rendszerességét. Ne feledjétek, ha egy-egy nap kimarad, nem gond. A lényeg az, hogy a nyelvtanulás a mindennapi élet részévé váljon, olyan dologgá, amit rutinszerűen csináltok.