nyelvtanulás és pihenés

Az ünnepek alatt gyakran tartok egy rövidebb (2-3 napos) szünetet. Ez még nem szakítja meg a nyelvtanulás rendszerességét, de elég időt hagy a feltöltődésre.

A szünetekkel tehát semmi gond, hiszen mindig adódhatnak olyan életszituációk (ünnepek, magánéleti problémák, munkahelyváltás, stb.), amik rákényszerítik erre az embert. Ami viszont fontos, hogy ezeket a szüneteket is nagyjából megtervezzük, ne csak hagyjuk őket „lógni a levegőbe”. A hasznosan eltöltött szünet segíti a testi és lelki feltöltődésünket, így utána újult erővel tudunk kezdeni.

Különösen nehéz a fent leírt tervezés, ha úgy tanulsz egy nyelvet, hogy nincs semmilyen külső motiváció. Külső motiváció lehet egy nyelvvizsga, érettségi, de akár egy magánóra is. Vagyis bármilyen olyan körülmény, ami miatt muszáj készülnöd. Még amikor franciát tanultam, sokszor jártam úgy, hogy mindenféle terv nélkül tartottam hosszabb, több napos szüneteket. Nyelvvizsgára nem volt szükségem, és munkahelyre sem kellett a francia. Egy idő után a szünetek egyre sűrűsödtek, aztán megszűnt a folyamatosság, és nagyon nehéz volt elölről kezdeni. Szóval ha nincs külső motiváció, akkor csak a saját kitartásodra támaszkodhatsz, és ilyenkor különösen fontos, hogy legyen néhány elképzelésed a tanulási folyamatról.

Hogy tudod előre megtervezni a szüneted? Írd le, hogy hány napot fogsz kihagyni, és mivel kezded újra a tanulást! Ha szókincset szeretnél ismételni, állítsd össze előre a szószedetet. Ha megvan, írj egy emlékeztetőt a füzetedbe vagy a telefonodba! Ugyanígy, előre írd le azokat a témákat, amiket át szeretnél nézni a szünet után!

A szünet utánra én 3 feladattípust terveztem be, és nagyjából 40-45 percet szánok a gyakorlásra. Ha tetszik, Ti is kezdhetitek az alábbi gyakorlási típusokkal a szünet utáni nyelvtanulást:

  1. Duolingo – „Household” – szókincs

  2. Quizlet – a szünet előtt kibővítettem a szettemet a házzal kapcsolatos szavakkal (helyiségek, konyhai eszközök, stb.), ezeket kis is jelöltem, hogy később egyből tudjak kezdeni

  3. Tévénézés idegen nyelven

Még ezen a héten el fogok kezdeni egy online Udemy kurzust, a nyelvtanulás kiegészítéseként. A következő „helyzetjelentés” posztban beszámolok a tapasztalataimról. Addig is, jó tanulást és jó egészséget!