útban a beszédkészség fejlesztése felé

A tervem az előző héten az volt, hogy még nagyobb hangsúlyt helyezek a beszédkészség fejlesztésére a nyelvtanulási folyamat során. Ennek érdekében több technikával is próbálkoztam.

A hét elején kiválasztottam egy nagyobb témakört. Olyan témakört választottam, amit jó eséllyel minden nap tudok és minden nap kell is használni. Ez a „bevásárlás, élelmiszerek” volt. A laptopomon megnyitottam a Quizlet szettemet, amit folyamatosan bővítek. Kiválasztottam minden olyan szót, ami egy bevásárlással kapcsolatos párbeszéd során szóba jöhet. Tehát az élelmiszerektől elkezdve az óráig („Hány órakor nyit a bolt? Mikor megyünk bevásárolni? A hús a hűtőben van.”) mindent kijelöltem.

A Quizleten kiválasztottam a „Write” feladatot, és úgy állítottam be a gyakorlást, hogy a magyar szavaknak kellett megadnom a lengyel megfelelőjét. Ez sokkal nehezebb volt, mint például a párosítós feladat, de megérte, mert így sokkal aktívabb szókincsre tettem szert.

A következő lépés az volt, hogy ezeket a szavakat kontextusba helyeztem, olyan mondatokat csináltam, amiket bármikor tudok használni a mindennapok során. A gyakorlás alatt minden szóval csináltam egy mondatot, ezeket hangosan ki is mondtam. Ezúttal csak a saját magam által kreált példamondatokkal gyakoroltam, és nem írtam le mindegyiket a füzetbe, csak néhányat. A mondatok természetesen nem voltak tökéletesek nyelvtanilag, de most nem is ez volt a cél. Arra törekedtem, hogy valahogyan kifejezzem magam, ha hibásan is. A mondatokat leellenőriztettem. Sok volt a hiba bennük (ennek egy jó része annak köszönhető, hogy az adott nyelvtant még nem tanultam), de mindegyik érthető volt, amit sikerként könyveltem el!

A Duolingo feladatokat szintén folytattam a héten, annyi változtatással, hogy a mondatokat hangosan kimondtam, sőt, néha kicsit át is alakítottam őket. Nem nagy változtatásokról volt szó, legtöbbször csak az alanyt cseréltem ki. A kimondás segített a mondatok memorizálásában, és – mivel az átalakítás által „magamévá tettem” a mondatokat – meggyőződésem, hogy a beszédkészségem is fejlődött.

Az előző helyzetjelentés posztban ismertetett online kurzusban is mentem tovább. Itt is csak annyit változtattam, hogy mindent hangosan kimondtam, és ahol lehetett, átalakítottam a mondatokat.

Tudom, hogy a fenti feladatok soknak tűnnek, pedig egyáltalán nem volt vészes, nagyjából napi 30-35 percet vett igénybe. Annak ellenére, hogy időben ugyanannyit tesz ki a napi nyelvtanulás, mint korábban, a beszédkészség sokkal nagyobb mértékben fejlődik. Próbáljátok ki Ti is, és írjátok meg a tapasztalataitokat!