nyelvtanulás

A héten továbbra is a beszédkészség fejlesztésén dolgoztam, és kipróbáltam egy új nyelvtanuló alkalmazást.

Úgy ítéltem meg, hogy az előző helyzetjelentés posztban leírt módszerek elég jól működnek, így ezen az úton haladtam tovább. Mit is jelent mindez? Kijelöltem egy újabb heti témakört, ez a „szabadidő” volt. Minden, a témakörhöz kapcsolódó szót becsillagoztam a Quizlet szettemben, és ezekkel rendszeresen gyakoroltam. A szavakhoz írtam egy-egy példamondatot, így sokkal könnyebben megjegyeztem őket. A mondatokat hangosan ki is mondtam.

Egy tanítványom ajánlotta a Mondly nevű alkalmazást. Örömmel láttam, hogy lengyelül is lehet vele tanulni. Úgy döntöttem, adok neki egy esélyt. Végül annyira megtetszett ez az applikáció, hogy előfizettem egy évre. Az éves előfizetés ára 10.000 forint. Ennek fejében az applikáció által biztosított összes nyelvet korlátlanul használhatom.

A Mondly a Duolingóhoz hasonló felépítésű. A különbség annyi, hogy a Mondly egy kicsit talán komplexebb, mint a Duolingo. A nyelvtanos és a szókincses – fordításon alapuló – gyakorláson kívül kommunikatív feladatok is vannak. A válaszokat mikrofonnal kell felvenni, és a program ellenőrzi azok helyességét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Duolingo fizetős verzióját (a Duolingo Plust) még nem próbáltam, de a leírás szerint ilyen jellegű feladatok ott nincsenek.

A Mondly hátrányai között említeném, hogy a társalgási mondatok között akad olyan, ami nem hangzik túl természetesnek, anyanyelvű nyelvhasználó nem igen mondaná (ezt a barátnőmtől tudom). Azt gyanítom, hogy nem csak a lengyellel, hanem a többi nyelvvel is hasonló a helyzet, erre érdemes odafigyelni. (Szerencsére csak néhány ilyen mondat van.) Azt is fontos látni, hogy ezek az applikációk, véleményem szerint, csak a nyelvtanulás kiegészítéseként használhatók. A hagyományos módszerekkel kombinálva viszont nagyon hatékonyak.

Sajnos a vírushelyzet alatt nincs lehetőségem tanárral tanulni, viszont úgy éreztem, hogy az eddig tanultak nagy részét sikerült átismételnem, és ideje új anyagba is belekezdeni. Korábban elkezdtem egy tankönyvet, ebből haladtam tovább. Új nyelvtant még nem tanultam, de szavakat igen. A könyvből a szókincses feladatokat és 2 hallgatás feladatot csináltam meg. Azt hiszem jól mentek, de a szavakat még meg kell tanulnom.

Ti is próbáljatok ki új nyelvtanuló alkalmazásokat és módszereket! Ha pedig valamilyen kérdésetek van, írjatok bátran!