A héten szabadságon voltam, ilyenkor a nyelvtanulás is eltér a megszokottól.

Az elmúlt néhány napban befejeztem a „szabadidő” témakörhöz tartozó szókincs ismétlését. A Quizlet szettemen kívül a Mondlyban is találtam néhány kapcsolódó témakört („Entertainment”), ebből az anyagból még néhány lecke hátra van.

Ahogy korábban említettem, nagyjából fél éve kezdtem el rendszeresen lengyellel foglalkozni, és úgy érzem, az elmúlt hetekben minden eddig tanult szókincset/nyelvtant átnéztem.

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, a szabadság alatt én teljesen más „üzemmódba” kerülök, kizökkenek a megszokott rutinból. Ilyenkor a nyelvtanulásom kevésbé intenzív, de ez nem is baj, néha kell egy-egy hosszabb szünet. Hiába vagyok elfoglaltabb a munkanapok alatt, jobban be tudom építeni a nyelvtanulási blokkokat a napi rutinjaim közé. Ti is így vagytok ezzel?

Mire érdemes használni ezt a szünetet? A szabad napok jó lehetőséget adnak arra, hogy egyfajta nyelvtanulási mérleget vonj. Én is ezt csináltam a szabadságom utolsó napjaiban. Átnéztem a jegyzeteimet, és kijelöltem azokat a pontokat, ahol fejlődni kell. Ez plusz motivációt ad (ezt és ezt már tudom), és további tanulásra is sarkall.

A tanulási folyamatot átgondolva úgy éreztem, hogy a rövid távú célok mellett (kisebb témakörök kijelölése) hosszabb távú célokra is szükségem van, hogy „ne essek szét”. 2 ilyen célt jelöltem ki:

  1. Augusztus végéig szeretnék 10 percig folyamatosan beszélni a témakörökön belül, amiket átnéztem.
  2. A könyvemből a 8. leckétől a 10. lecke végéig akartok eljutni augusztus végéig.