Három hónapja kezdtem teljes állásban dolgozni, ami a már megkezdett nyelvtanulási folyamatban új kihívások elé állított, de plusz motivációt is adott.

Kezdjük talán a plusz motivációval. Az új munkám során szinte elengedhetetlen a lengyel nyelv használata. Ezt tekinthetjük egy külső motivációnak, kényszernek is, ami felgyorsítja a nyelvtanulást. Ha egy ilyen szituációba kerülsz, meg KELL tanulnod az adott nyelvet.

A dolog nehéz oldala egyértelműen az idő- és energiahiány. Nagyon okosan kell beosztani az időd és megtervezni a napjaidat ahhoz, hogy részsikereket érj el. A helyzetet tovább nehezíti, ha olyan munkahelyed van, ahol kiszámíthatatlan, hogy mikor végzel, mikor jön egy új feladat. Egy külön posztban írtam korábban a prioritások helyes felállításáról, ez továbbra is kulcsfontosságú. Készíts egy listát a fontos feladataidról, és a nyelvtanulás legyen az első vagy második helyen!

Teljes állás mellett történő nyelvtanulásnál mindenképp javaslom, hogy iratkozz be egy nyelvtanfolyamra vagy járj – legalább heti egyszer – magántanárhoz. A tanárodtól kérj sok házi feladatot! Ez szintén egy külső motivációs tényező. A nyelvóra (vagy nyelvórák) időpontját érdemes szigorúan kezelni. Ezt akár külön jelezd a munkahelyeden és a privát életedben is így tervezz! Csak a legvégső esetben mondj le órát vagy csúsztass! Az a tapasztalatom, hogy egy-egy lemondott vagy elnapolt nyelvóra után hamar jön a többi, és ez előbb-utóbb az órák teljes elhagyásához vezet.

A munka melletti nyelvtanulással nem biztos, hogy látványos fejlődést tudsz elérni, de ha egy kis időt szakítasz a gyakorlásra, a szintentartást biztosítani tudod, és ez sokkal több a semminél!