nyelvtanulás

A „Nyelvtanulás – helyzetjelentés” posztokban a saját tanulási folyamatomról számolok be Nektek. Ezzel az a célom, hogy plusz motivációt adjak a blogot olvasó tanulótársaimnak.

Nagyjából 6 hónapja kezdtem el intenzíven foglalkozni a lengyellel. Felkerestem egy lengyeltanárt, akihez eddig heti egyszer jártam. Sajnos úgy alakult, hogy a vírus okozta helyzet miatt most átmenetileg szüneteltetnem kell az órákat, de nem a tanulást!

A következő heteket/hónapokat arra használom, hogy az eddig tanultakat gyakoroljam és beültessem a gyakorlatba. Az első órán elkezdtünk egy könyvet, amiben a 8. leckéig jutottunk. A tanulási folyamat részeként megcsinálom a könyvhöz tartozó munkafüzet feladatait. A legtöbb munkafüzet hátulján megtalálhatók a megoldások, így a feladatokat le tudom ellenőrizni magamnak.

Amire a legnagyobb hangsúlyt fogom fektetni, az egyértelműen a szókincsfejlesztés. A szótárfüzetem elejéről indulva folyamatosan gyakorlok a szavakkal, példamondatokat keresek rájuk a könyvből és a munkafüzetből. Ez azért hasznos, mert a példamondatok létrehozásával egyúttal a nyelvtant is át kell néznem. (A szókincsfejlesztéshez lásd előző poszt).

Szerencsére a tévécsomagunkban van egy lengyel adó, így rendszeresen tudok autentikus anyagokat nézni és hallgatni. Ezt terveim szerint kiegészítem a tankönyv és munkafüzet hanganyagával.

A harmadik fejlődési terület a beszédkészség fejlesztése. Itt egyszerűen csak átlapozom a könyvet, kiválasztom a párbeszédeket, és szóban gyakorlom. Valószínűleg egy kicsit szerencsésebb helyzetben vagyok, mint egy átlagos nyelvtanuló, mert a barátnőm lengyel, így vele mindig tudok gyakorolni.

Végül a fentieket online anyagokkal és applikációkkal egészítem ki. A következő posztban ezekről a lehetőségekről olvashattok.

Remélem, ezzel a beszámolóval tudtam néhány hasznos ötletet adni. Ha angolul tanulsz, és nincs kivel gyakorolnod a beszédet a veszélyhelyzetben, keress nyugodtan, és segítek! 🙂