testmozgás és nyelvtanulás

Az előző posztban a minőségi nyelvtanulás alapfeltételeiről volt szó. Most is ezt a témát folytatjuk. Ezúttal szeretnék megosztani Veletek néhány ötletet, amik nekem nagyon sokat segítettek abban, hogy egyáltalán rávegyem magam a gyakorlásra.

Az első ilyen dolog az offline idő fontossága. Most persze jöhet is a kérdés: offline időt emlegetni a 21. században, ráadásul pont a nyelvtanulás kapcsán?! Tudom, furcsának hangzik, de fenntartom a véleményem.

Az internet új kapukat nyitott meg a nyelvtanulásban, amiket ki lehet, és ki is kell használni. A tanítványaim tudják talán a legjobban, hogy mindig igyekszem maximálisan kihasználni a modern technika nyújtotta nyelvtanulási lehetőségeket. Viszont valljuk be, néha nem árt egy kis “kikapcs” a felfrissüléshez.

Azt javaslom, hogy minden nap adj magadnak offline időt! Az okostelefonok elterjedése óta több száz inger éri az agyunkat naponta. Ez mentálisan elég megterhelő, és sokszor pont ez a mentális kimerültség az oka annak, hogy nem tudod rávenni magad a tanulásra. Szóval, minden nap legalább egyszer kapcsold ki az internetet a telefonodon egy fél órára, és töltődj fel! Először nem lesz könnyű, de idővel már kifejezetten igényli az agyad. Hidd el, utána könnyebb lesz nyelvet tanulni!

Második ötlet ennek kapcsán, hogy amennyire lehet, próbálj meg tömbösíteni! Vagyis ahelyett, hogy állandóan üzenetekre válaszolsz, ülj le 10-15 percre, válaszold meg az üzeneteket/íméleket és csekkold le az Instagramot! Ezzel óriási terhet veszel le az agyadról, mert az állandó készenlét helyett csak 10-15 percig kell intenzíven koncentrálnia az adott feladatra. Az eredmény az lesz, hogy munka/iskola után több energiád marad, és nagyobb eséllyel tudsz nyelvekkel foglalkozni.

A harmadik nyelvtanulást elősegítő tevékenység a testmozgás. Igen, jól olvastátok. A rendszeres testmozgás nem csak az egészségnek tesz jót, a nyelvtanulást is nagymértékben elősegíti!

Őszinte leszek, péntekenként nagyon nehezen szánom rá magam a lengyeltanulásra. Próbáltam erőltetni a dolgot, de nem lett sokkal jobb a helyzet (“Nem akarásnak nyögés a vége.”). Viszont megfigyeltem, hogy legalább 20 perc testmozgás (és offline idő) után felfrissül az agyam, és akármilyen fáradt vagyok, mindig marad energiám gyakorlásra. Igaz, sokszor ez nem sok (15-20 perc), de több a semminél!

Én azt szoktam javasolni, hogy a testmozgást és a tanulást válasszuk külön. A legújabb kutatások egyébként ezt alátámasztják: egy tevékenység sokkal hatékonyabb, ha csak azt csináljuk, nem kombináljuk mással. Persze ha nagyon nincs időd és energiád, végső megoldásként lehet kombinálni is a kettőt. Tornázhatsz egy idegen nyelvű videót nézve, vagy futás közben használhatsz egy fülest.

Gimnáziumi tanárként szerzett tapasztalataim szintén megerősítenek abban, hogy a testmozgás nagyon fontos. Első ránézésre úgy tűnik, hogy a sportoló diákoknak kevesebb idejük van tanulni, hiszen állandóan edzésekre járnak. Ez bizonyos szempontból igaz is, de mégis, hosszútávon a legtöbbjük jobban teljesít. Ez szerintem azért van, mert a sport után felfrissülnek mentálisan, és a hosszabb, mennyiségi blokkok helyett, a tanulás rövidebb, minőségibb blokkok keretében történik (lásd előző poszt: 5 tanács hatékony nyelvtanuláshoz).

Azt hiszem, az előbbi állításokkal a legtöbben egyetértenek, nem árultam el vele túl nagy titkot. Ami viszont nehéz szokott lenni, mindezt fejben lejátszani. Az embernek ugyanis sokszor az a téves képzete van, hogy egy rövid testmozgás elvesztegetett idő, míg a könyv vagy a képernyő bámulásával “legalább valami megmarad”. Ilyenkor, bármennyire is nehéz, erőt kell venni magunkon. Jó ötlet lehet előre kikészíteni a sportfelszerelést, vagy megbeszélni valakivel egy időpontot, így biztos el kell menned.

Összefoglalva, ha szeretnéd javítani a tanulásra szánt idő minőségét, ezt javaslom:

  1. Jelölj ki legalább 30 perc offline időt, minden nap!

  2. Tömbösítsd a mindennapi, elintézendő feladatokat!

  3. Szánj időt a mindennapos testmozgásra!

Remélem, ez a három ötlet Nektek is segít, hogy eredményesebbek legyetek. A legjobb az, hogy azok a tanulási készségek, amiket a nyelvtanulás során használsz, az élet más területén is sokat tudnak segíteni! Sok nyelvtanuló igényli, hogy valamilyen külső kerete is legyen a nyelvtanulási folyamatnak. Ezt a szerepet töltheti be a nyelvtanár.