e-book olvasó és nyelvtanulás

Az idegen nyelven való olvasást és szótározást nagyban segítik a különböző e-book olvasók. Először szkeptikus voltam, de aztán az egyetem alatt nagyon megszerettem őket, elmondom, miért.

Ezek az eszközök egyfajta átmenetet képviselnek a hagyományos könyvek és a tabletek között. Látszólag a tableteknél jóval kevesebbet tudnak. A legtöbbön van egy kezdetleges böngésző, amit tényleg csak akkor érdemes használni, ha nagyon muszáj. Videókat nem tudunk rajtuk nézni, gyakorlatilag csak olvasásra valók. Talán furcsán hangzik, de ezek a hátrányok egyben a legfőbb előnyei is ezeknek az eszközöknek.

A tapasztalataim alapján ezért érdemes e-book olvasókat használni:

  • Igaz, hogy nem tudsz rajtuk videót nézni és órákat böngészni a neten, de így semmi nincs, ami elvonhatja a figyelmed, nyugodtan tudod élvezni a könyved.
  • Megbízhatóak, sokáig működnek. Én az e-book olvasómat 6-7 éve vettem, és még mindig tökéletes.
  • Sokáig bírják töltés nélkül (használattól függően akár néhány hét is lehet).
  • A képernyő nem csillog, kifejezetten jó a szemnek.
  • A betűméret tetszőlegesen változtatható.
  • Akár több száz könyvet is rátehetsz az eszközre. Nem kell nehéz könyveket magaddal cipelned, ha utazol.
  • A legnagyobb előnyük, hogy beépített szótárral rendelkeznek. Ha idegen nyelven olvasol, egyszerűen csak tedd rá az ujjad a szóra, és megjelenik a definíció. Óriási segítség nyelvtanulóknak!

Ha angolul tanulsz, rengeteg ingyenes és megvásárolható e-bookot találsz az interneten. Sokszor gondot okoz, hogy a könyvek egy része csak pdf formátumban elérhető. A pdf dokumentumokat nem túl kényelmes e-book olvasóval megnyitni, mert állandóan nagyítani kell az oldalt, hogy normálisan lássuk a betűket, utána viszont vissza kell menni az eredeti méretre a lapozáshoz. Szerencsére van egy szuper program, aminek a segítségével remekül lehet konvertálni a pdf könyveket MOB formátumba. Az említett program neve calibre – E-book management, és innen lehet letölteni.

Az olvasók hátrányai között csak azt említeném meg, ami a legszembeötlőbb: akármilyen praktikusak is ezek az eszközök, az igazi, utánozhatatlan „könyvélményt” nem tudják megadni az olvasóknak. Nekem is néha hiányzik a „könyvillat”, szóval általában felváltva szoktam papíralapú könyveket és e-bookokat olvasni.

Ha szeretnétek még jobban olvasni idegen nyelven, próbáljátok ki ezeket az eszközöket, és írjátok meg a tapasztalataitokat!