A legutóbbi blogbejegyzés óta a már korábban kijelölt úton haladok tovább. Továbbra is napi szinten foglalkozom a lengyeltanulással, hiszen fő a rendszeresség. Az előző állapothoz képest egy fontos változásról tudok beszámolni: elkezdtem újra nyelvtanárral tanulni.

A motivációmmal nem volt gond korábban sem, minden nap rá tudtam szánni néhány percet a nyelvtanulásra. Azért döntöttem mégis a tanári segítség mellett, mert úgy éreztem, kell egy tapasztalt személy, aki irányítja a nyelvtanulási folyamatot, és kiemeli azokat a pontokat, amikre figyelnem kell. A feleségemmel sokat tudok gyakorolni, hiszen lengyel anyanyelvű, de ő nem nyelvtanár, ilyen jellegű tapasztalata nincs.

A tanár kiválasztása nem volt könnyű feladat. Elsősorban azokat a szempontokat vettem figyelembe, amikről ebben a posztban írtam: [Link]. Ezúttal egy anyanyelvű tanár mellett döntöttem, akivel heti egyszer találkozom Zoomon. A tanárom nagyon lelkiismeretes, minden óra előtt házifeladatot küld ímélben, amiket az órán ellenőrzünk. Külön tankönyvet most nem használunk.

Az elmúlt két hónapban alapvetően azokat a témaköröket ismételtük át, amiket már ismertem. Az új anyagok még csak ezután következnek. A napi nyelvtanulási rutint ez csak kis mértékben rendezte át. Átlagosan napi 30 percet szánok a gyakorlásra. Minden héten a nyelvtanár által adott feladatokkal kezdem a gyakorlást. Ezekkel 2-3 nap alatt általában végzek, ezután azokkal a feladatokkal foglalkozom, amikről az előző bejegyzésben írtam.

Nyelvtanárként nagyon fontosnak tartom, hogy tanulóként is sok tapasztalatot szerezzek, ezért külön örülök ezeknek a lehetőségeknek. A tanulóként szerzett tapasztalatokat a saját óráimon is felhasználom, hogy eredményesebbé tegyem őket.

A következő lépés a saját tanulási folyamatomban egy online tanfolyam lesz. A tervem az, hogy A2+ szintig folytatom tanárral (ez az alapfok fölött van kicsivel), és után beiratkozom egy középszintű kurzusra. Az online tanfolyamoknak nagyon sok előnye van. Olcsóbbak, mint az egyéni órák, és megvan az a lehetőséged, hogy más tanulókkal gyakorolj.

Remélem, Ti is jól haladtok! Bármilyen kérdésetek van, keressetek bizalommal! Ha pedig van egy jó módszeretek, osszátok meg velem és másokkal egy komment formájában! 🙂