online nyelvtanulás

A Skype oktatás az online oktatás talán legelterjedtebb formája. A tapasztalataim azt mondatják velem, hogy az esetek nagy részében működőképes megoldás, de van néhány dolog, amire jó, ha odafigyelsz.

Talán kezdjük azzal, hogy az online oktatás nagyobb önfegyelmet igényel, mint a személyes oktatás. Ennek az oka az, hogy sokkal több dolog van, ami elvonhatja a figyelmed. Egy felugró üzenet, egy hírfolyam, egy hirdetés, vagy egy videó mind olyan dolgok, amik zavarhatják a koncentrációt.

Az előbbi okok miatt egy online óra alatt a telefont érdemes félretenni, és a Skype ablakon kívül minden más ablakot bezárni a képernyőn.

Ha már Skype, akkor használjuk ki a videóhívások nyújtotta lehetőségeket! Valljuk be, ez nagyrészt a tanáron múlik, de Ti is tehettek néhány lépést a hatékonyabb nyelvtanulás felé. A üzenetváltáshoz kialakított ablak tökéletesen használható jegyzetelésre. Nem kell sokat írni bele, csak az új szavakat, kifejezéseket, esetleg egy-egy emlékeztetőt (mikor lesz a következő óra, mi a házi feladat). Már említettem, hogy az online oktatás kicsit nagyobb önfegyelmet igényel. A Skype jegyzetelés ebben is segíthet. További előnye, hogy sokkal egyszerűbb itt jegyzetelni, mint külön füzetbe a laptop mellett, fülhallgatóval a fejeden.

Az üzenetváltáshoz kialakított ablak jól használható jegyzetelésre.

Akik ismernek tudják, hogy mániám a kézírás. Most is azt tanácsolom, hogy ezt ne spóroljátok meg, csak csúsztassátok későbbre! A Skype üzenőablakában leírt jegyzeteiteket másoljátok át egy lapra, vagy a füzetetekbe! A legjobb az, ha nem csak egyszerűen lemásoljátok a szavakat, hanem valamilyen valamilyen logika mentén megpróbáljátok őket kategorizálni. Ez a fajta „aktív” másolás már fél siker!

Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor nem lehetséges online tanulni, technikai nehézségek miatt. Ebben az esetben jó alternatíva lehet a sima telefonhívás is (ha ingyen hívhatsz számokat, vagy a tanárod ingyen telefonál). A vírus okozta veszélyhelyzet alatt én is telefonon keresztül tanulok lengyelül.

Telefonos tanuláskor a képi input is megszűnik, csak egymás hangjára támaszkodhattok, tehát a kapcsolat tanár és tanuló között még kevésbé közvetlen. Ebből az következik, hogy még nagyobb önfegyelemre van szükség.

Ha telefonon keresztül tartod a kapcsolatot a tanároddal, a képi input is megszűnik.

Mivel a telefon nem foglal sok helyet, ha kihangosítjuk, kényelmesen tudunk mellette jegyzetelni egy füzetbe. Az online órákhoz hasonlóan, itt is csak a fontosabb kulcsszavakat írjuk le!

A következő posztban néhány jegyzetelési ötletet adok, amik megkönnyíthetik a szavak memorizálását. Addig is, jó tanulást, és jó egészséget mindenkinek!