A mai posztban a hosszútávú szókincsfejlesztéshez szeretnék egy tippet adni. Sok nyelvtanuló a klasszikus szótanulós módszert választja, és egyszerűen csak bemagolja a szavakat mindenféle kontextus nélkül. Eredményesebb megközelítés, ha a szavak helyett kisebb egységek memorizálásával próbálkozol.

Milyen egységeket érdemes tanulni?

Egy korábbi posztban már említettem, hogy amikor egy új szóval találkozol, használd ki az internet adta lehetőségeket, és keress minél több példamondatot. A jó minőségű szótárak sok segítséget adnak a tájékozódáshoz.

A példamondataidat egészítsd ki olyan szókapcsolatokkal, amik gyakran előfordulnak az adott nyelvben!

Nézzünk egy példát az angolból! Ha rákeresel az idea szóra a Cambridge, ingyenes elérhető, online szótárában, több olyan példamondatot találsz, amikben vastagon ki vannak emelve bizonyos szavak:

Az egyik vastagon kiemelt szó a bright. Azért emelték ki a szótár készítői, mert nagyon gyakran használják együtt az idea szóval (bright idea = jó ötlet).

Amikor legközelebb egy új szóval találkozol, a példamondatok mellett érdemes kikeresni a fentiekhez hasonló szókapcsolatokat, és ezeket megtanulni. Nekem sokat segít a memorizálásnál, ha valamilyen módon ábrázolom/lerajzolom ezeket kifejezéseket. Ezt megteheted egy papír és egy toll segítségével, vagy akár digitálisan is, például a Word Art alkalmazással:

Nem muszáj (talán nem is lehet) egyszerre minden ilyen szókapcsolatot kiírni és ábrázolni. Ha folyamatosan bővíted az ábráidat és a szószedetedet, képes leszel hatékonyan és hosszútávon megjegyezni a szavakat!