jegyzetelés és nyelvtanulás

Nyelvtanulási “karrierem” során rengeteget kísérleteztem különböző jegyzeteléssel, füzetekkel. A jegyzetelés azért fontos, mert jól nyomon tudjuk követni a tanulási folyamatot, és ez mindig plusz motivációt ad. Ráadásul a szavak memorizálásának egyik legjobb eszköze.

Célszerű, ha a jegyzeteléshez füzeteket használsz, de ha a jelenlegi helyzetben nem tudsz beszerezni egyet, egy lap vagy a telefonod is megteszi. Ha engem kérdezel, a kézírást jobbnak tartom, mert az agynak olyan részeit veszi igénybe, amelyek segítenek a memorizálásban. Ez persze nem azt jelenti, hogy technikaellenes vagyok. Azt viszont jelenti, hogy szükség van a hagyományos módszerek és a modern technika helyes összhangjára. Mindkettő fontos.

Az évek során használtam kisméretű, nagyméretű, sima, vonalas, kockás és még ki tudja milyen
füzeteket. Arra jöttem rá, hogy mindent nem kell elkülöníteni, mert annak az lesz a vége, hogy elkezdesz egyszerre tízet, és egyet sem írsz tele. Pazarlás.

Első körben érdemes beszerezni egy általános füzetet. Ez tulajdonképpen egy jegyzettömb, mindent leírhatsz bele, amit fontosnak tartasz (nyelvtan, házi feladat). Én a vonalas füzetekre esküszöm, mert nem csúszik összevissza az írás, szép lesz a füzeted külalakja. Ez a füzet könnyedén helyettesíthető egy Word dokumentummal vagy egy egyszerű jegyzettel.

Amit érdemes elkülöníteni, az a szókincs. Ha aktív szókincset szeretnél, elengedhetetlen a folyamatos gyakorlás a szavakkal (szándékosan nem ismétlésnek hívom). Én erre a célra két füzetet használok.

Van egy sima szótárfüzetem, amibe leírom az új szavakat és a magyar megfelelőjüket. Ez
tulajdonképpen egy lista az összes szóról, amikkel valamilyen formában találkoztam.

A szótárfüzeten kívül van még egy szókincses füzetem, amiben az új szavakkal gyakorlok (példamondatokat írok velük, csoportosítom őket, stb.). A szókincses füzetben bátran használhatsz színeket, de azt javaslom, azért ne túl sokat, mert egy idő után elvonja a figyelmed a lényegről. A színeket következetesen használd! Például a kék lehet a mondat alapszíne, zölddel pedig kiemelheted a szót vagy kifejezést. Ha nincs színes tollad vagy ceruzád, használj aláhúzásokat a kiemeléshez! Ezt a füzetet érdemes rendszeresen átforgatni és folyamatosan bővíteni: új példamondatokat kereshetsz az adott szóhoz, kiegészítheted néhány hasznos kifejezéssel, stb. A példamondatok leírásával/keresésével már önmagában nagyon sokat tanulsz, mert a szavakon kívül még sok egyéb dolgot is át kell nézned, ha össze akarsz dobni egy jó mondatot. Én a bővítésekhez ceruzát szoktam használni. Ha művészlélek vagy, kisméretű illusztrációkat is készíthetsz a mondatok mellé, ezek segítenek a szavak memorizálásában!

Hol keress jó példamondatokat? Természetesen az internet a lehetőségek széles tárházát kínálja. A nagyobb kiadóknak általában van ingyenes, egynyelvű szótáruk, ahol szuper példamondatokat találhatsz. A különböző, fordítók által használt korpuszok szintén nagyon hasznosak. Ilyen például a https://www.linguee.com vagy a https://hunglish.hu.

Ha a szótanulást össze akarod kötni a tankönyvi ismétléssel, egyszerűen csak keresd ki az adott szót a könyvből, és másold ki a mondatot, amiben szerepel! Még jobb, ha átalakítod a tankönyvi példákat, mert saját példamondatokkal könnyebben megjegyzed a szavakat!

Ha a szókincses füzet helyett gépelsz, használd ki a szövegszerkesztő nyújtotta lehetőségeket! Az egyes bejegyzéseket különítsd el, hogy mindig jól átlátható legyen a jegyzeted! A gépelés legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt bárhonnan kimásolhatod a legbeszédesebb példamondatokat. A szavakat egy-egy képpel illusztrálhatod. Sablonképek helyett próbálj meg olyat választani, ami más, mint a többi, egyedi. Ez segít a szó memorizálásában! Ha nagyon unatkozol, valamelyik szerkesztővel rajzolhatsz is egyet! 🙂

Tehát összefoglalva három füzetet vagy dokumentumot érdemes használni:

  1. Általános füzet: bármit írhatsz bele, amit hasznosnak tartasz

  2. Szótárfüzet: egy lista a tanult szavakról

  3. Szókincses füzet: a szótárfüzetben szereplő szavak gyakorlására/memorizálására szolgál

Ha a 3 füzetet túl soknak tartod, a szókincses füzetet és az általános füzetet simán összevonhatod, csak figyelj arra, hogy jól el legyen különítve a szókincs a többi jegyzettől.

Tudom, hogy manapság mindent baromi gyorsan és azonnal akarunk, de van egy rossz hírem, a nyelvtanulás lassú folyamat, sok energiát igényel, és a sikerért bizony nagyon meg kell dolgozni. Vagyis, legyen olyan a füzeted vagy a dokumentumod, hogy azt jó érzés legyen elővenni. Még mindig igaz: “Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.” Ha elmegy a kedved, gondolj arra, hogy minden perc, amit nyelvtanulásra szánsz, megtérül, és a siker nem marad el!